• YvonneVersteegRKamena
 • MarcVerheijRKamena
 • kerk1
 • uitzicht1
 • tafeldichtbij
 • zithoek1
 • koffiecorner1
 • keuken1
 • handen150x150
 • rechtzithoek1
 • rechtsmarc1
 • modulor1
 • kijken
 • vrouwen
 • linkslagezit1
 • in de ogen
 • zithoeklinks1
 • spiegelhorizon1
 • mannen2
 • dansen2

twitter

blog

Facebook

LinkedIn Oranje

slogan

wat wij bieden

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Ruimte voor Helden? Klik hier.
Je kunt
hier een informatiepakket
aanvragen.

samen scholen vernieuwers
samen scholen voor vernieuwers

i zeeleiderschapsleergang
i builtateamworkshop systemische bril
in organisaties
i cocoachenco-coachen

i jebeduitloopbaantraject
HannekevanderWerf 2018 RvH
nieuwjaarsspeech

de systemische bril

de systemische bril

anders kijken via organisatieopstellingen

 

Apart wil iedereen het beste, maar als geheel gebeurt er ineens iets anders. Hoe komt dat?
We willen uitbreiden, iets houdt ons tegen, maar weten niet wat. Wat zien we niet?


In een workshop van een dagdeel kijken we ‘met een systemische bril’ naar de teamvraag.
We leggen kort uit wat systemisch kijken inhoudt, we verzamelen informatie over de vraag en we doen een aantal oefeningen en/of een organisatieopstelling om te zien en te ervaren wat er in/rond het team als systeem aan de hand is. We werken met woorden en ook zonder woorden. De ervaring leert dat juist door zonder woorden te werken, we met elkaar verrassend snel naar de kern gaan en inzichten meer binnenkomen.

voor wie 

Voor teams en samenwerkingsverbanden die met elkaar naar een vraagstuk willen kijken en geïnteresseerd zijn in wat de dynamiek in het systeem te zeggen heeft. Je kunt denken aan vragen rond samenwerken, (sub)groepsvorming, (voorgenomen) koersverandering, uitbreiding of inkrimping, locatie/naamsverandering.

wat is de systemische bril?
Systemisch kijken werkt vanuit een ‘natuurlijk bedoelde blauwdruk’ van systemen.
Bert Hellinger, de grondlegger van familie-opstellingen, ontdekte die ‘blauwdruk’ niet door deze te bedenken, maar te kijken naar talloze familiesystemen. Afgelopen jaren is deze manier van kijken ook doorontwikkeld voor organisaties.

Eén aspect van de ‘blauwdruk’ is: iedereen in het systeem heeft een plek. Als er iemand of een belangrijke gebeurtenis vergeten of genegeerd wordt, werkt dat later door in het gedrag van leiders en medewerkers. Te merken aan weerstand of gebrek aan eigenaarschap.
Andere aspecten van de ‘systeemblauwdruk’ hebben te maken met: eigen plek & ordening; uitwisseling in geven & nemen en bestemming & eindigheid.

organisatieopstellingen
We werken in een organisatieopstelling veelal met functies, functiegroepen en/of andere elementen zoals het doel van de organisatie of de leidende principes (waarden) van de organisatie. In een organisatieopstelling vraagt de vraagsteller aan een aantal onbekende mensen of zij ‘representant’ willen zijn voor deze elementen uit zijn/haar organisatie.
De vraagsteller kiest deze uit de aanwezigen. Het wonderbaarlijke is, dat als deze representanten hun plek innemen in de ruimte, zij gaan voelen/denken als degenen die zij representeren. Zo komt informatie vrij die de vragensteller nieuwe inzichten kan geven, zowel bewust als onbewust nawerkend.

Het is zowel inzichtgevend om vragensteller te zijn, maar ook als representant of toehoorder is het de moeite waard. Van te voren weet je niet wat jou inzicht zal gaan geven.

fenomenologisch
Opstellingen werken 'fenomenologisch'. Dat wil zeggen: je kijkt in het moment wat er verschijnt, de kunst is om zo open mogelijk te kijken. Niets erbij te verzinnen, niet te interpreteren. Niet te verdoezelen. Niet mooier of slechter maken dan wat er is. Om vanuit dat kijken inzichten te krijgen waarom het is zoals het is, en/of zicht te krijgen op wat zich wil aandienen. 

andere mogelijke vragen
'Op een bepaalde functie zijn in 3 jaar tijd al 4 leidinggevenden geweest, die al snel weer weg zijn gegaan om uiteenlopende redenen. Wat is hier aan de hand?'

'We zijn een snel groeiend, jong bedrijf, we komen in een volgende fase, wat vraagt dat?'

'We hebben veel energie gestoken om meer eigenaarschap in de teams teweeg te brengen, ergens blijft het hangen, wat zien we over 't hoofd?'

'Het gaat goed in ons bedrijf, we zijn nieuwsgierig wat het systemisch kijken ons aan aanvullende informatie kan brengen voor onze koers.'

'We hebben twee afdelingen die lastig met elkaar samenwerken, hoe komen zij nader tot elkaar?'

contact en kosten 
We starten met een intakegesprek.
Wil je meer informatie, welkom!
Via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 24 548 748.

Via deze link kun je de folder downloaden.

€ 750,00 excl. 21% BTW voor een workshop van een dagdeel op locatie.
Excl. een eventuele kostenvergoeding voor externe representanten, indien wenselijk.
Het is ook mogelijk de workshop op locatie bij Ruimte voor Helden te doen.

blogs over een workshop met Bert Hellinger
In 2016 waren we bij een seminar van Bert Hellinger himself, 90 jaar jong, scherp en liefdevol. Rustig, vertraagd en besluitvaardig.
Een bijzondere ervaring, meer daarover in de blogs van Marc en Yvonne.

gezichten
Yvonne Versteeg

Marc Verheij